Overzicht
Groupe Renault (Renault Groep/ Renault S.A.) is een toonaangevende speler in de wereldwijde automobielsector. Het bedrijf werd opgericht in 1899 en heeft in de loop van zijn geschiedenis uiteenlopende voertuigen geproduceerd, waaronder: vrachtwagens, tractoren, bussen en zelfs tanks! Renault maakt sinds 1999 deel uit van de wereldwijde Renault-Nissan-Mitsubishi Alliantie (voorheen Renault-Nissan Alliantie). Het samenwerkingsverband maakt het de op twee na grootste autogroep ter wereld, na Volkswagen en Toyota.
Het hoofdkantoor van Renault staat in Frankrijk en de Franse staat heeft een belang van 15% in het bedrijf. Het bedrijf produceert op een aantal wereldwijde locaties, waaronder: Roemenië, Marokko, Türkiye, Spanje, Zuid-Korea, Argentinië en anderen! Renault is ook betrokken bij de autosport, zowel Formule 1 als Formule E. Renault biedt zowel batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) als plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV’s) voor personenauto’s en commerciële elektrische voertuigen. Het portfolio omvat:
- Volledig elektrische Renault TWIZY
- Volledig elektrische Renault ZOE E-TECH
- Volledig elektrische Renault ZOE Van E-TECH
- Volledig elektrische Renault Mégane E-TECH
- Volledig elektrische Renault Scenic E-TECH
- Volledig elektrische Renault 5 E-TECH
- Volledig elektrische Renault Kangoo E-TECH
- Volledig elektrische Renault Master E-TECH
- Renault Rafale E-TECH Plug-In hybride
- Renault Captur E-TECH Plug-In hybride
- Renault Mégane E-TECH Plug-In hybride
- Renault Mégane Sport Tourer E-TECH Plug-In hybride
Elektrische auto’s: De basis
Voor degenen die nog niet bekend zijn met elektrisch rijden zonder uitstoot, raden we aan de volgende artikelen te lezen:
Schrijf je in voor de e-zoomed Electric Living nieuwsbrief
De volledig elektrische Renault 5 E-Tech hatchback
Dit is niet de eerste keer, en ook niet de laatste keer, dat een autofabrikant een modelnaam uit de archieven van zijn geschiedenis laat herrijzen. De best verkochte Renault 5 hatchback is daar een voorbeeld van. De conventionele Renault 5 hatchback met verbrandingsmotor (ICE) werd Frankrijks populairste auto, met meer dan 5,5 miljoen verkochte exemplaren tussen 1972 en 1985. Interessant genoeg was dit model al in 1974 verkrijgbaar in een elektrische versie!
Daarom is het passend dat het Renault 5 model een renaissance krijgt in de vorm van een moderne puur elektrische hatchback. De volledig elektrische Renault 5 (B-segment) werd voor het eerst getoond als concept car in 2021 en de EV werd officieel onthuld op de Autosalon van Genève begin 2024. De Renault 5 is ontwikkeld op het voor EV geschikte AmpR Small-platform, dat ook door andere kleine auto’s zoals de volledig elektrische Renault 4 zal worden gebruikt. De productie Renault 5 heeft veel behouden van de concept car! De Renault 5 EV wordt geassembleerd in Douai, Frankrijk.
De compacte Renault 5 vervangt de bestverkochte volledig elektrische Renault Zoe. Qua afmetingen is de elektrische Renault 5 3,92 m lang en 1,49 m hoog. Ter vergelijking: de Zoe EV is 4,08 m lang en 1,56 m hoog. Volgens Renault is de compacte elektrische stadsauto 5 gepositioneerd tussen de Clio II en Clio III. De Renault 5 is een vijfdeurs EV om de praktische bruikbaarheid te vergroten. De vorige Renault 5 met verbrandingsmotor (ICE) was verkrijgbaar als 3-deurs en 5-deurs variant.
We zien nu een groeiende trend van compacte batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), met name gericht op de stadsrijder. Een ander voorbeeld is de volledig elektrische Dacia Spring hatchback met een lengte van 3,7 meter en een hoogte van 1,48 meter. Denk eraan: hoe kleiner een voertuig, hoe lager de uitstoot tijdens de levenscyclus en hoe kleiner de impact op het milieu. Wij van e-zoomed moedigen automobilisten aan om voor kleinere auto’s te kiezen, met name elektrische auto’s zonder uitlaatgassen. De beste keuze om de luchtkwaliteit te verbeteren en uw impact op het milieu te verminderen.
De elektrische supermini Renault 5 is verkrijgbaar in twee EV-batterijformaten: 40 kWh (400V) / 52 kWh (400V). Volgens de fabrikant kan het instapmodel met 40 kWh tot 300 km (WLTP) rijden op een volle lading, terwijl de grotere variant met 52 kWh tot 410 km (WLTP) kan rijden. Zelfs als we rekening houden met de rijomstandigheden in de praktijk, bieden beide varianten voldoende praktische rijeigenschappen voor dagelijks gebruik. Verwacht voor de 40 kWh tot 260 km en voor de 52 kWh tot 360 km.
Hoewel het misschien verleidelijk is om de grotere EV-batterij te kiezen, raden wij bij e-zoomed aan om heel goed te beoordelen of je de grotere EV-batterij echt nodig hebt. Houd in gedachten dat de meeste autoritten korte woon-werkverplaatsingen zijn, bijvoorbeeld naar kantoor, school, de plaatselijke hoofdstraat, de sportschool enz. In werkelijkheid leggen we niet zoveel lange afstanden af als we denken! Natuurlijk, als je regelmatig lange afstanden aflegt, is de grotere EV-batterij meer geschikt.
De Renault 5 EV heeft standaard een 11 kW AC-lader aan boord. Perfect voor wie thuis, op het werk of op openbare EV-oplaadpunten toegang heeft tot driefasig EV-laden. Met 11 kW AC kan de EV 15%-80% worden opgeladen in 3 uur en 13 minuten. Bij 7,4 kW AC (enkelfasig opladen van EV’s) duurt het 5 uur en 11 minuten (15%-80%). Bij gelijkstroom snelladen kan de EV tot 80% worden opgeladen in 30 minuten. Het instapmodel biedt tot 80 kW gelijkstroom, terwijl de topvariant tot 100 kW gelijkstroom biedt. Voldoende, gezien de grootte van de EV-batterij en de stedelijke demografische doelgroep.
Om thuis op te laden raden we aan om een slimme EV-lader te gebruiken die geschikt is voor zonne-energie. Bij e-zoomed moedigen we EV-eigenaars ook aan om ter plaatse (thuis of op het bedrijf) zon-PV en batterijopslag te installeren. Het is een fantastische manier om te profiteren van het potentieel voor lagere eigendomskosten van een elektrische auto en ook om ‘well-to-wheel’ nul-uitstoot te bereiken.
Alle varianten van de elektrische auto uit de Renault 5-familie zijn alleen verkrijgbaar met voorwielaandrijving (FWD). Het instapmodel van de Renault 5 met 40 kWh haalt 0-100 km/u in 9,0 seconden (maximumvermogen: 120 pk/koppel: 225 Nm). De 52 kWh-variant haalt 0-100 km/u in 8,0 seconden (maximumvermogen: 150 pk/koppel: 245 Nm). De topsnelheid van de EV is 150 km/u.
De 40 kWh variant is efficiënter (Elektrisch Energieverbruik: kWh/ 100km: 14,5), gezien het lagere gewicht van de EV-batterij aan boord (237 kg). De 52 kWh EV-batterij weegt 297 kg. Om de efficiëntie van de elektrische auto (EV) verder te verhogen, biedt de fabrikant standaard een warmtepomp aan. De warmtepomp werkt samen met het 8 kW HVCH-systeem (hoogspanningskoelvloeistofverwarming) om het energieverbruik te verlagen.
De styling van het exterieur bevat thema’s van de originele Renault 5, zij het met een moderne twist. Het bedrijf noemt het ‘retro-futuristisch’. Zo is het ventilatierooster op de motorkap omgetoverd tot een EV-indicator voor het oplaadniveau van de batterij. Als de accu volledig is opgeladen, wordt het cijfer ‘5’ weergegeven. Slim en praktisch! Ook het zijprofiel heeft overeenkomsten met de conventionele 5-deurs Renault 5 hatchback. De Renault 5 EV is verkrijgbaar in fantastische ‘pop colours’. Wij houden van popgroen! Voor wie het subtieler wil, zijn er de arctic white en diamond black!
Het interieur heeft opnieuw overeenkomsten met de conventionele R5. Zo is het patroon van de hemelbekleding aan de binnenkant gelijk aan dat van de vorige R5. Hoewel de elektrische gezinsauto R5 behoorlijk praktisch is in het interieur, zullen de achterstoelen voor langere volwassenen een beetje krap zijn (hoofdruimte en beenruimte). De voorstoelen zijn veel comfortabeler!
De EV heeft geen kofferbak. De beschikbare bagageruimte is 326 L. Met de achterbank neergeklapt is dat 1.106 L. De opbergvakken in het interieur bieden tot 19 L aan opbergcapaciteit. Zoals de trend nu is, heeft Renault duurzame materialen in het interieur verwerkt, zoals 100% gerecyclede plastic (PET) waterflessen en 100% gerecyclede stof.
De EV biedt standaard een heleboel technologie en uitrusting. De veiligheidsvoorzieningen zijn onder andere: bestuurderswaarschuwing, intelligente snelheidsassistent (inclusief verkeersbordherkenning en snelheidswaarschuwing), rijstrookassistent, tegemoetkomend verkeer en detectie van wegkanten, parkeerassistent achter, voertuiggeluid voor voetgangers, waarschuwing veilige remafstand voor, noodremassistent, voertuigdynamische controle + starthulp op hellingen, actief noodremsysteem: voor stadsverkeer, voetgangers en fietsers en nog veel meer. De Renault 5 BEV heeft nog geen Euro NCAP veiligheidswaardering gekregen.
Standaard is ook een bidirectionele V2G-lader (Vehicle-to-grid) beschikbaar. Uitstekend, want na verloop van tijd zal V2G de norm worden voor EV’s. Dankzij bidirectionele functionaliteit kan de EV-eigenaar andere apparaten opladen (laptop, elektrische fiets, enz.) met V2L-functionaliteit en ook overtollige energie terug aan het net verkopen tijdens piekuren. Ook standaard: 7″ digitaal bestuurdersinformatiedisplay en compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto. Deze elektrische gezinsauto voor in de stad biedt zeker waar voor zijn geld.
Kortom, elektrisch rijden is goed voor het milieu en de portemonnee!
PROS | CONS |
---|---|
Waar voor je geld | DC laadvermogen beperkt tot 100 kW DC |
Praktische elektrische actieradius/ 11 kW AC standaard aan boord | Geen Frunk |
Warmtepomp standaard/ V2G-/ V2L-functionaliteit standaard | Ruimte niet zo goed als bij sommige concurrenten |
De volledig elektrische Renault 5 E-Tech hatchback (krediet: Renault)
In een oogopslag | |
---|---|
Type EV: | Batterij-elektrisch voertuig (BEV) |
Lichaamstype: | Hatchback |
Motor: | Elektrisch |
Beschikbaar in Nederland: | Ja |
Varianten (2 Opties) |
---|
Renault 5 E-Tech 40 kWh (vanaf € 27.990) |
Renault 5 E-Tech 52 kWh (vanaf € 29.990) |
EV-batterij en emissies | |
---|---|
Type EV-batterij: | Lithium-ion |
Batterijcapaciteit EV: | Verkrijgbaar in twee batterijformaten: 40 kWh (237 kg)/ 52 kWh (297 kg) |
Opladen: | 80 – 100 kW DC snelladen (15%-80%: 30 minuten). AC-lader aan boord: 11 kW AC (15%-80%: 3 uur 13 min) |
Laadpoort: | Type 2 |
Type EV-kabel: | Type 2 |
Uitlaatemissies: | 0g (CO2/km) |
Garantie op EV-batterijen: | 8 jaar of 160.000 km |
Gemiddelde kosten van residentieel opladen | |
---|---|
Netto capaciteit batterij: 30,0 kWh | € 10,05 |
Netto capaciteit batterij: 39,2 kWh | € 13,13 |
Netto capaciteit batterij: 45,0 kWh | € 15,07 |
Netto capaciteit batterij: 50,0 kWh | € 16,75 |
Netto capaciteit batterij: 64,0 kWh | € 21,44 |
Netto capaciteit batterij: 71,0 kWh | € 23,78 |
Netto capaciteit batterij: 77,0 kWh | € 25,79 |
Netto capaciteit batterij: 90,0 kWh | € 30,15 |
Netto capaciteit batterij: 100,0 kWh | € 33,50 |
Netto capaciteit batterij: 110,0 kWh | € 36,85 |
Netto capaciteit batterij: 120,0 kWh | € 40,20 |
- Opmerking 1: De gemiddelde kosten van residentiële elektriciteit in Nederland variëren afhankelijk van de regio, de leverancier en het type energie dat wordt gebruikt. Een gemiddelde voor Nederland is 33,50 cent/kWh.
- Opmerking 2: Niet alle EV-fabrikanten stellen gegevens beschikbaar over de netto EV-batterijcapaciteit en in een aantal gevallen wordt bij de geadverteerde EV-batterijcapaciteit niet vermeld of het om bruto- of nettocapaciteit gaat. Over het algemeen ligt de bruikbare EV-batterijcapaciteit tussen 85% en 95% van de bruto beschikbare capaciteit.
Oplaadtijden (Overzicht) | |
---|---|
Langzaam opladen AC (3 kW – 3,6 kW): | 6 – 12 uur (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC) |
Snelladen AC (7 kW – 22 kW): | 3 – 8 uur (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC) |
Snelladen AC (43 kW): | 0%-80%: 20 min. tot 60 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC) |
Snelladen DC (50 kW+): | 0%-80%: 20 min. tot 60 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC) |
DC ultrasnel laden (150 kW+): | 0%-80% : 20 min. tot 40 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC) |
Tesla Supercharger (120 kW – 250 kW): | 0%-80%: tot 25 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC) |
- Note 1: SoC: state of charge
Afmetingen | |
---|---|
Hoogte (mm): | 1498 |
Breedte (mm): | 1774 |
Lengte (mm): | 3922 |
Wielbasis (mm): | 2540 |
Cirkel draaien (m): | 10,3 |
Bagageruimte (L): | 326 (achterbank neergeklapt: 1,106 L) |
Frunk (L): | n.v.t. |
EV40 120 hp | |
---|---|
Batterijcapaciteit EV: | 40 kWh |
Puur elektrisch fornuis (WLTP): | 300 km |
Elektrisch energieverbruik (kWh/100km): | 14,5 |
Opladen: | 80 kW DC snelladen (15%-80%: 30 minuten). AC-lader aan boord: 11 kW AC (15%-80%: 3 uur 13 min)/ 7,4 kW AC (15%-80%: 5 uur 11 min) |
Topsnelheid: | 150 km/h |
0-100 km/h: | 9,0 seconden |
Aandrijving: | Voorwielaandrijving (FWD) |
Elektrische motor (kW): | 90 |
Maximaal vermogen (PS): | 120 |
Koppel (Nm): | 225 |
Transmissie: | Automatisch |
Zetels: | 5 |
Deuren: | 5 |
Gewicht (kg): | 1.865 |
Trekvermogen (geremd/ongeremd)/ (kg): | 500/ 500 |
Kleuren: | 5 |
NCAP veiligheidswaardering: | n.v.t. |
EV52 150 hp | |
---|---|
Batterijcapaciteit EV: | 52 kWh |
Puur elektrisch fornuis (WLTP): | 410 km |
Elektrisch energieverbruik (kWh/100km): | 14,9 |
Opladen: | 100 kW DC snelladen (15%-80%: 30 minuten). AC-lader aan boord: 11 kW AC (15%-80%: 3 uur 13 min)/ 7,4 kW AC (15%-80%: 5 uur 11 min) |
Topsnelheid: | 150 km/h |
0-100 km/h: | 8,0 seconden |
Aandrijving: | Voorwielaandrijving (FWD) |
Elektrische motor (kW): | 110 |
Maximaal vermogen (PS): | 150 |
Koppel (Nm): | 245 |
Transmissie: | Automatisch |
Zetels: | 5 |
Deuren: | 5 |
Gewicht (kg): | 1.920 |
Trekvermogen (geremd/ongeremd)/ (kg): | 500/ 500 |
Kleuren: | 5 |
NCAP veiligheidswaardering: | n.v.t. |
Hoewel e-zoomed zich naar alle redelijkheid inspant om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, is een deel van de verstrekte informatie afkomstig van derden en niet onafhankelijk door e-zoomed geverifieerd. Hoewel de informatie van derden betrouwbaar wordt geacht, geeft e-zoomed geen enkele expliciete of impliciete garantie met betrekking tot de nauwkeurigheid, geschiktheid, volledigheid, wettigheid, betrouwbaarheid of bruikbaarheid van de informatie. Deze disclaimer is van toepassing op zowel afzonderlijk als gezamenlijk gebruik van deze informatie.